Obowiązkiem każdego restauratora jest serwowanie smacznych posiłków. Jednak czy to wystarczy, aby lokal cieszył się nienaganną opinią? Czy pyszne dania to jedyny czynnik, który sprawi, że będzie on odwiedzany przez wielu klientów? Oczywiście, że nie! Równie ważnym elementem jest przestrzeń – bezpośrednio kreująca pozytywną ocenę danego miejsca. A jej przychylny odbiór nie byłby możliwy bez odpowiednio dobranych ozdób restauracyjnych. Ten czynnik nierzadko plasuje się zaraz po smacznym jedzeniu i miłej obsłudze. Jakie zatem dodatki są nieodzowne w kształtowaniu restauracyjnego wnętrza?
Ozdobne świece – must have każdego lokalu
Myśląc o ozdobach restauracyjnych, często w naszej głowie jawi się obraz perfekcyjnie wyprasowanych obrusów, nienagannie poukładanych serwetek czy kolorystycznie dobranych do wystroju pokrowców na krzesła. Tymczasem są takie dekoracje, które swoją prostotą i efektownością są w stanie odczarować każde miejsce. To oczywiście świece. Wprowadzające do wnętrza powiew przytulnego, ciepłego klimatu. Idealnie sprawdzające się zarówno podczas romantycznej kolacji, jak i dużych przyjęć. Świece to niewątpliwie jedne z prozaicznych, a jednocześnie wiecznie modnych dodatków, które idealnie sprawdzą się jako ozdoby restauracyjne. Pieńkowe, proste, w kształcie kuli czy małych, ale niepozornie wyglądających tealigtów – wybór jest naprawdę szeroki.
A jeśli już o świecach mowa, ich nieodłącznym elementem powinny być odpowiednio dobrane świeczniki. Stanowią bowiem skuteczny sposób na wykreowanie atmosfery we wnętrzu. W zależności od wybranego modelu, mogą rozjaśniać lub przyciemniać światło. W pierwszym przypadku idealnie sprawdzą się świeczniki z przezroczystego lub przecieranego na złoto szkła. Mogą przyjmować tradycyjną postać lub nowoczesną – w postaci szalenie modnych lampionów. Jeśli z założenia pomieszczenie ma budować aurę tajemniczości, warto postawić na ozdoby restauracyjne o bardzo nastrojowym charakterze. Będą to świeczniki barwione, w kolorze czerwieni, fioletu, zieleni, a nawet czerni.
Serwetki – niezastąpione w każdej restauracji
Ozdoby restauracyjne mogą przyjmować rozmaite formy. Jedną z nich są oczywiście serwetki. Nieodzowne w każdym lokalu gastronomicznym, niezależnie od panującego wystroju. Nie tylko udekorują stół, ale również zapewnią gościom większy komfort spożywania posiłków. Mogą być materiałowe – znane ze swojej trwałości i wysokiej estetyki, flizelinowe – chętnie używane do tworzenia kompozycji przestrzennych czy papierowe – uchodzące za najbardziej ekonomiczne w zakupie.
Artykuł powstał we współpracy z szklanatorebka.pl